Vad gäller vid utlandsflytt?

Har du planer på att söka lyckan utanför Sveriges gränser? Är det ett jobb eller en partner som lockar? Här är några saker som är viktiga att veta innan du kastar dig ut i det stora äventyret.

Ibland kommer det lägen som är för bra för att ignorera. Det kan vara ett karriärsteg, den stora kärleken eller bara en lust för något nytt. Att lämna sitt hemland är ingen liten sak, men i många fall kan det vara hyfsat smidigt. Bara du har rimliga förväntningar. Här är några saker du kan notera innan du lyfter mot din nya adress.

Informera berörda

Till vardags behöver du inte fundera över varför saker fungerar. Du betalar skatt, du är föräldraledig eller sjukskriven, eller tar studielån. Men redan i planeringsstadiet när du har beslutat dig för att lämna landet, behöver du kontakta ett antal myndigheter. Börja med Skatteverket, som behöver veta om du ska arbeta och tjäna pengar i det nya landet. Hur länge du ska vara borta är också en springande punkt. Det har betydelse för i vilket land du ska skatta till exempel. Om du är borta längre än ett år, bör Försäkringskassan informeras också. Om din nya adress ligger i EU är det många gånger enklare, men ta upp frågan i god tid, så faller detaljerna på plats så småningom. Sverige har avtal med många andra länder också.

Vad händer med din bostad?

Om du är borta en begränsad tid, kanske för att din arbetsgivare sänder ut dig, eller för studier, behöver du besluta hur du gör med ditt hem. Diskutera med bostadsrättsföreningen om du kan hyra ut i andra hand under tidsperioden i fråga. Det brukar vara ok. Om du hellre lämnar din bostad behöver du kanske flytta med ditt bohag, eller magasinera det. I båda fallen gäller att du i god tid tar kontakt med en flyttfirma. Ska grejerna med dig långt ut i världen och fraktas med container på båt, så kan alla räkna ut att det blir fråga om veckor eller månader innan du och ditt flyttlass återförenas. Abonnemang och försäkringar Ingen vill betala för saker man inte nyttjar, det gäller tv-kanaler, gymkort och bilförsäkringar till exempel. Se självklart över dessa detaljer, men kolla också sådant som vaccinationer, bankkort, eventuell a-kassa och giltighetstiden för körkort och pass. Att din post tas om hand är också viktigt, se till att familj eller vänner kan hantera detta om du inte räknar med att få allt eftersänt. Läs mer om utlandsflytt här: https://www.utlandsflytt.net/

9 Mar 2020