Att man införde rot-avdraget gjordes av många anledningar och en av dessa var att man ville strypa det stora antalet svarta jobb som under en längre tid varit lite av legio inom byggbranschen – oavsett vilket område man än talar om. Det som man ville åstadkomma genom denna skattesubvention var att möjliggöra för privatpersoner att kunna renovera och reparera i sina hem billigt och utan att anlita ett företag svart. Det här har också fungerat förvånansvärt bra – i och med rot-avdraget så har också de flesta svartjobben försvunnit. Vare sig företag eller privatpersoner ser någon anledning att i dagsläget erbjuda- eller anställa någon utan att betala skatt för det och så långt kan man således säga att rot-avdraget verkligen har fungerat.
Varje mynt har dock även en baksida och i det här fallet så är den präglad med ordet fuskjobb. Tyvärr. Att byggbranschen fått bort de svarta jobben har istället ersatts av någonting som är ännu värre och detta i form av att ett utbrett fusk börjat skönjas. Det här beror på att efterfrågan ökat bland privatpersoner och att detta gjort att fler ser en lönsamhet i att erbjuda sina tjänster – oavsett om man kan- eller får utföra jobbet i fråga.
Det här blir extra känsligt om man se till den del av byggbranschen där ett fuskjobb kan skada personer mer än bara ekonomiskt. Anlitar en familj i Uppsala exempelvis en elektriker i Uppsala som saknar certifikat så kan ju detta fuskjobb onekligen medföra att en eldsvåda inträffar och denna kan föra med sig katastrofala resultat. Detsamma om samma familj anlitar en takläggare vars fuskjobb rasar in.
Kort sagt – finns det risk för personskada så blir ett fuskjobb än mer allvarlig; även om naturligtvis en ekonomisk skada är illa nog. Anledningen till att just Uppsala nämndes i våra exempel om en elektriker och en takläggare är att fusket är större och mer påtagligt i större städer – Stockholm, Göteborg, Malmö inkluderat naturligtvis – och att man som boende där bör se upp lite extra i dagsläget innan man skriver på ett kontrakt och anlitar exempelvis en elektriker. Vad är det då man ska göra för att säkerställa att den elektriker man står inför att anlita verkligen håller måttet? Det finns några tips och dessa radar vi för enkelhetens skull upp nedan.
- Var noggrann. Med detta menar vi att du ska kontakta många elektriker – eller snickare, målare, takläggare – och försöka träffa dessa. Få en bild, ett intryck och något att gå på!
- Be om referenser. Kontakta tidigare kunder och hör dig för om hur de upplevt arbetet som denne elektriker gjort hos dem. Får du inga referenser så är detta en indikation på att något inte stämmer. Anlita inte en sådan.
- Certifikat och diplom. Extra viktigt och avgörande för en elektriker eller en rörmokare. Be om att få se på hur utbildningen ser och vad de får- och inte får göra. Det här kan kännas pinsamt och onödigt, men i själva verket är det ditt bästa sätt att undvika ett fuskjobb. Tänk så här – om någon skulle be att få se din utbildning så skulle du vilja visa denna, eller hur?
Andra inlägg
- Pålning som ger bygget en stabil grund
- Arkitekternas arbete för Göteborgs speciella miljöer
- OVK-besiktning i Nyköping och ventilationskontroll
- Museer för barn i Stockholm – lär känna stadens fascinerande museivärld
- Energilager möjliggör en hållbar energikonsumtion
- Underhållsplaner tryggar framtidens fastighetsekonomi
- Spännande hotell med komfort i Märsta
- Grundskolor präglade av gemenskap och lärande i Malmö
- Hitta en sovplats med närhet till allt på ett centralt hotell i Norrköping
- Optikerns viktiga roll i Sjöbo