Byta fönster i bostadsrättsförening

Vad ska man tänka på när det börjar bli dags att byta fönster i bostadsrättsföreningen? Här har vi samlat några bra tips för styrelsen.

Börjar det bli dags att byta fönster på föreningens fastighet? Även om många flerbostadshus byggda under första halvan av 1900-talet har fönster av mycket hög kvalitet så är det oundvikligen så att lägenhetsfönster slits genom dagligt användande och av väder och vind. Vi bor i ett land med ett bistert klimat, och medan detta visserligen har lärt oss hur man bygger hållbara hus, så har de ändå en begränsad livsstil. Vilket de så klart har gemensamt med hus över hela världen, ska tilläggas.

När fönstren börjar skeva, glappa och se allmänt risiga ut är det hög tid att byta fönster i bostadsrättsföreningen. Att renovera fönstren kan visserligen förlänga deras livslängd avsevärt, men gör man ett byte garanterar man att de nya fönstren kommer att kunna sitta i huset lika länge som de gamla fönstren, förutsatt att man väljer fönster av hög kvalitet förstås.

Fönster på flerbostadshus

 

Viktigt med integritet även i en bostadsrättsförening

Det första man ska göra när man vill byta fönster är förstås att kontakta ett antal firmor som erbjuder byte av fönster, helst med inriktning på bostadsrättsföreningar. Att byta fönster i ett flerfamiljshus skiljer sig en del från att byta fönster i en villa eller ett radhus.

Det är väldigt många människor vars lägenheter man måste in i, och även om de boende i en bostadsrättsförening på ett teoretiskt plan ju faktiskt har beställt jobbet, är det ändå många som vid en renovering, där hantverkare måste ha tillgång till lägenheten vid flera tillfällen, känner att det blir bökigt, stressigt och att deras integritet kränks. Att ha hantverkare som är medvetna om detta, och som kan hantera det på ett bra sätt, är guld värt för en bostadsrättsförening.

Hitta den bästa firman för fönsterbytet

Att ta in offerter från externa aktörer är lite av ett basuppdrag för styrelsen i en bostadsrättsförening, så den biten klarar ni antagligen utan några problem. Några saker som kan vara bra att tänka om när bi frågar runt är om fönsterfirma bara arbetar med en speciell typ av fönster, eller om de är flexibla och kanske till och med kan hjälpa till med att ta fram en lista på fönster som skulle passa extra bra i fastigheten.

Se till att träffa representanter från företagen ansikte mot ansikte, så att ni kan bilda er en uppfattning om hur de kan vara att samarbeta med. Lägg vikt vid hur lätt företaget är att kontakta, hur flexibla de verkar vara samt andra detaljer som kan ha betydelse i det långa loppet. Genom att vara noggranna i urvalsprocessen kommer ni till slut att hitta ett företag som kan byta era fönster på absolut bästa sätt.

De nya fönstren måste passa in på huset

Ett fönsterbyte i ett flerbostadshus kräver alltid bygglov, och för att få ett bygglov krävs att man inte ändrar fasaden för mycket. Fönstren måste harmoniera med arkitektens ursprungliga idé och husets originalkaraktär, annars kommer byggnadsnämnden med största sannolikhet inte att bevilja bygglov.

I många fall krävs alltså att man beställer specialtillverkade fönster från en fönstertillverkare, något som visserligen innebär en högre kostnad för fönstren men i gengäld gör att huset bevaras för framtiden, och dessutom ökar fastighetens, och därmed också bostadsrätternas, värde.

15 Oct 2019